Massage
Massage is in de eerste plaats ontzettend lekker en ontspannend. Maar wist u ook dat het heel gezond is? Massage is goed voor lichaam én geest en dat heeft een aantal redenen.
De onverdeelde aandacht die je krijgt, maakt dat je weer even helemaal tot jezelf komt en dat je lichaam zich weer herstelt. Even niet geven, maar alleen maar ontvangen. Ook wordt door massage de aanmaak van endorfine en oxytocine gestimuleerd. Deze lichaamseigen stofjes verminderen stress en verhogen het geluksgevoel. Doordat de spieren na een massage goed doorbloed zijn voelen ze weer soepel en ontspannen. Dit alles doet veel goeds voor uw immuunsysteem waardoor de kans op ziekte afneemt. Mooi meegenomen!
Een aantal voordelen van massage:
- vermindert stress*
- stimuleert het geluksgevoel (vanwege de aanmaak van oxytoxine)
- verhoogt de weerstand
- stimuleert de doorbloeding (voedingsstoffen komen zo op de goede plek terecht)
- ontknoopt (afvalstoffen worden verwijderd)
- verbetert de balans tussen lichaam en geest
- geeft energie
- werkt preventief
- laat je weer tot jezelf komen en ontspannen
- maakt je bewuster van je eigen lichaam
Voor de massage: Probeer ervoor te zorgen, dat u niet gehaast aankomt; vertraag uw pas en haal vast wat dieper adem. Als er dingen zijn waar ik rekening mee zou moeten houden, laat u me die dan van te voren even weten? Ik denk dan aan: zwangerschap, blessures of een aandoening. Zet ook alvast uw telefoon uit of laat hem eens thuis ;-)
Na de massage: Plan als het kan, het eerste uur helemaal niets na de massage zodat u optimaal kunt nagenieten en even rustig kunt bijkomen. Drink ook voldoende water of kruidenthee na uw behandeling, zodat u de los gemasseerde afvalstoffen het lichaam uit kunt laten stromen. Als u na de massage niet genoeg water of thee drinkt, is de kans heel groot dat er later op de dag een flinke hoofdpijn optreedt of dat u zich niet lekker gaat voelen. Wie weet heb je wel zin om ergens lekker op een terrasje te zitten met een fijn boek om op die manier lekker na te genieten!
*Stress: tijdelijke stress is geen probleem. Het is zelfs nuttig als we moeten vechten of vluchten. We zijn daarop gebouwd. We beschikken over een oeroud stress-systeem waarmee we in penibele situaties adequaat kunnen reageren. De hartslag gaat omhoog, de bloeddruk en de ademhaling nemen toe. Stresshormonen cortisol en adrenaline gieren door je lijf. Maar deze opperste staat van paraatheid moet niet te lang aanhouden, want dan keert het zich tegen je. Slijtage en verouderingsprocessen worden versneld en het risico op ziekte (disbalans) neemt toe. Dus zorg altijd voor een goede balans tussen actie en rust. Rust heeft echt nut, zo kan het lichaam zich weer herstellen.